holmi
KASSA FBB LTNIVALI


A vros magja a hosszan elnylt, szak-dli irny, ors alak futca. Ezt - helyenknt mg ma is fellelhet - vrosfalak s bstyk vettk krl. Az rdemes memlkek nagy rsze itt tallhat. A belvros hatrt mr a XVIII. szzad msodik felben betemetett vrosrkok vonalai s az ezen plt krutak mutatjk. Kassa vra - amely a Vrdombon volt - eltnt az idben.
A kassai vr maradvnyai a Vrdombon
A kassai vr maradvnyai a Vrdombon

A Kassn keresztlfoly Csermely-patak a vros szaki-dli tengelyt alkotta, s a kelet-dli tengelyvonallal ngy rszre osztotta. A Csermely-patak a F utca fels rszn kettgazott, s egy ors alak szigetet hozott ltre. Ezen a szigeten plt a Szent Mihly-kpolna, amely valjban temetkpolna volt, tovbb a Szent Erzsbet Szkesegyhz, az Orbn-torony s a XV. szzadban - a vros mrtani kzppontjban - a vroshza. Ennek a helyre ptettk 1789-ben a tbb clt szolgl vrosi Vigadt, majd annak lebontsa utn a sznhz plett, valamint a sziget szaki cscsba az Immaculata szoborcsoportot. A 800 mter hossz F utca mai formjt a XIX. szzadban nyerte el. Az egykori pletek, a pomps polgri hzak s a nemesi palotk a gtiktl az eklektikig az ptmvszet klnbz stlusjegyeit viselik magukon.
Kassai dm, azaz a Szent Erzsbet fszkesegyhz
A kassai dm 1 A kassai dm 2
A gtikus ptszet legszebb alkotsai kz tartozik. A dm helyn a XIII. szzadban mr llt egy nagymret templom, ez A kassai dm 3 A kassai dm 4 azonban 1378-ban tzvsz ldozata lett. Nhny v mlva hozzfogtak az j, mg nagyobb templom ptshez. A hromhajs csarnok-templom hossz ideig plt, vgl is 1520-ban fejeztk be. 1556-ban megint tz puszttotta, a templomban csak ngy oltr meneklt meg. A ksbbi idben mg nhnyszor javtottk, vgl teljes mrtkben - mai alakjra - 1877-1896 kztt Steindl Imre tervei szerint ptettk jj, s vltoztattk belsejt thajss.
Az tpts utols szakaszban az szaki haj al kriptt ptettek. 1906-ban itt helyeztk rk nyugalomra II. Rkczi Ferenc, desanyja Zrnyi Ilona s a fejedelem idsebbik fia, Rkczi Jzsef hamvait. Itt nyugszik mg generlisa, tbornagya Esterhzy Antal grf, udvarmestere Sibrik Mikls ezredeskapitny, trsa Bercsnyi Mikls grf s annak felesge, Csky Krisztina grfn.


A kassai dm 5 A kassai dm 6
Szent Mihly-kpolna
A dmtl dlre tallhat, valaha temetkpolna volt. Szent Mihly-kpolna Az 1330-as vek elejrl szrmaz gtikus alkots. 1902-ben Schulek Frigyes tervezte jj. Oldalban 17 rgi srk van. Bellrl a kpolnt rszben mg mindig rgi freskk dsztik. Eredetiek a csillagboltozat gymkvei, a kbl faragott szentsghz s a cscsves lflkk is.
Orbn-torony
A dm szaki rszn lthat ngyszg, hromemeletes plet. Orbn-torony Az 1556. vi tzvsz utn ptettk, hogy itt kongathassk a szlmvels vdszentjnek, Orbnnak 72 mzss harangjt, mert a dm tornya nem brta. Az Orbn-harangot a dm megolvadt harangjaibl ntttk. 1967 Szilvesztern felrobbant a benne elhelyezet transzformtortelep, a torony legett, a harang megolvadt. A torony azta jjplt, bolthajtsa alatt sok rgi srk lthat, melyek a dm restaurlsakor kerlt ide.
Jelenleg az sszetrt harang a torony eltti alapzaton lthat. 1999-ben elksztettk az Orbn-harang pontos msolatt, mely azta minden dlben megkondul.
A toronyban a vroshoz ktd jelesebb trtnelmi szemlyisgek viaszfiguribl rendezett lland killts tekinthet meg.
Kassai llami Sznhz
Kassa els vroshza llt 1756-ig a helyn, majd ksbb a Domus Caffria - vagyis kvhz kerthelyisggel egytt. Ezekhez Kassai llami Sznhz ptettk 1788-1790-ben a sznhzpletet, azt a sznhzat, melyben 1833. februr 15-n a magyar nemzeti drma, Katona Jzsef Bnk bn-jnak sbemutatjt tartottk. Tny azonban, hogy a sznhzban eleinte csak nmet szndarabokat jtszottak.
Magyarul elszr a miskolci trsulat szlalt meg a kassai sznpadon 1816-ban, Drynvel az len. Rajta kvl Egressy Gbor s Bni, Szentptery, Megyeri, Blaha Lujza, a Latabr-dinasztia mvelte a sznjtszst Kassn, de Farag dntl kezdve Pger Antalig sok magyar sznsz letnek fontos llomshelye volt az egykori Kassai Nemzeti Sznhz, melynek mindmig fennll impozns, barokk stlus plett Lng Adolf tervezte, s Rpszky Mihly neves kassai ptsz ptette 1897 s 1899 kztt. A msodik vilghbor ta a szlovk llami sznhz mkdteti itt drmai, opera- s balett-trsulatt. A sznhz feljtsa az 1990-es vek elejn fejezdtt be.
Mria-szobor (Immaculata)
Mria-szobor A sznhztl szakra lthat a barokk stlus fogadalmi szobor, amely 1722-ben kszlt a hbork s a pestisjrvny megszntvel. Egykor katonai veszthely llott itt.
A barokk szobrszmvszet e jellegzetes kassai alkotst 1723. oktber 3-n avattk fel. A szobrokat Griming Simon, Kassn polgrjogot nyert kpfarag ksztette, mg az ptszeti munkk kivitelezje Tornyossy Tams chmester volt.
Az emlkm f alakjt a 14 mter magas obeliszk tetejn ll Madonna kpezi - feje krl csillagkoszorval, lba alatt a fldgolyval s a kgyval. A lpcszetes, voluts talapzat szgletein Szent Jzsef, Szent Sebestyn s Szent Lszl szobrai lthatk.
Most pedig a F utca kiblsd szakaszt jrjuk krl. A kzponti tr dli rszn megismerkedhetnk a kzpkori vrosi erdtmnnyel. A fld alatti rszbe trtn belps utn a Dli- kapu feljtott alapzatnl talljuk magunkat.
Dli kapu 1 Dli kapu 2 Dli kapu 3
Majd vessnk rpke pillantst a hzak fggfolyoss udvaraira, tjr utcira. Induljunk el az utca jobb oldaln:
Gerster Bla szlhza
Gerster Bla szlhza "Ebben a hzban szletett Gerster Bla (1850 - 1923), a Korinthoszi-csatorna tervezje s a Panama-csatorna trstervezje" - adja tudtul az emlktbla, melyet Kassa vrosa 1999-ben lltott neves ptsznek.
Fekete Sas
Fekete Sas Vendgfogadnak plt. Mai alakjt 1782-ben kapta. Az pletet a XVIII. szzad vgn grf Trk Lajos, Kazinczy Ferenc apsa vette meg. 1845-ben Petfi is jrt a hzban. Versei miatt 1852-ben s 1853-ban itt raboskodott Tompa Mihly, mert az plet akkor mr csendrkaszrnya volt.
A kassai kormnyprogram plete, egykori vrmegyehza
Egykori vrmegyehza Az egykori vrmegyehza 1779-ben Langer bcsi ptsz tervei szerint plt copf stlusban, s 1780-tl szolglta a vrmegyt. Homlokzatn Abaj s Torna cmere 1558-bl (a kt megyt 1782-ben egyestettk elszr, harmadjra 1881-ben). Ennek az pletnek dsztermben hirdette ki Zdenk Fierlinger 1945. prilis 5-n az n. kassai kormnyprogramot. 1992-tl a Kelet-szlovkiai Kptr szkhelye (egy idben a vros egyik legnevezetesebb festjrl, Jakoby Gyulrl neveztk el, ksbb a kptr visszavette rgi nevt).

Rgi vroshza
A rgi vroshza 1780-1927 kztt ez volt Kassa vroshza. 1780-bl szrmaz klasszicizl stlus, reprezentatv ptmny dszes lpcshzzal.
Lcsei-hz
Lcsei-hz Kassa legrgibb ma is ll polgri plete. A XIV. szzadban plt, Szathmry Gyrgy hza volt. 1542-ben Thurz Elek Lcse vrosra hagyta, mely kereskedit szllsolta el benne, innen a neve. 1570-ben Kassa megvette, vendgfogadv alaktotta t.
Bethlen Gbor s Brandenburgi Katalin fejedelmi mennyegzjnek (1626. mrcius 1.) egyik korabeli tanja. A kassai lakodalom egy htig tartott. A hz hajdani hts rszben lakott 1550-1555 kztt Tindi Lantos Sebestyn. Ez a rsz ma mr nem ll.
Egykori jezsuita templom
Egykori jezsuita templom Ma a premontrei rend. A kttorny barokk stlus templomot I. Lipt csszr pttette Bthory Zsfia - II. Rkczi Gyrgy zvegye - adomnybl a jezsuitknak 1671-1684 kztt. 1811-ben lett a premontrei kanonokrend. Srboltjban pihen Bthory Zsfia s fia I. Rkczi Ferenc. A premontrei konvent helyn a XV. szzadban a Kirlyi Hz (Curia Regia) llt, 1460-ban s 1478-ban Mtys, 1528-ban Szapolyai Jnos kirly szllt meg benne. 1554 s 1650 kztt a fels-magyarorszgi fkapitnyok szkhza volt. Lakott benne Bocskai Istvn, Bethlen Gbor, I. Rkczi Gyrgy is. tptse utn jezsuita iskola, majd egyetem (1657) mkdtt falai kztt. Itt tanrkodott Barti Szab Dvid. A rendhzban mkdik 2000 ta a Magyar Kztrsasg fkonzultusa.
Koldus-hz
Koldus-hz Egy monda fzdik ehhez a hzhoz. lltlag a rgi polgri vilgban lt Kassn egy koldus, akinek sikerlt annyi pnzt sszekoldulnia, hogy abbl mindenki meglepetsre felptette ezt a hzat. Az oromzat cscsra ezrt helyeztette el a kalapot emel koldus szobrt.
Andrssy-palota
Andrssy-palota A palott Andrssy Dnes grf ptette 1899-ben. Korbban ennek a helyn llt Andrssy Gyulnak, az 1867-es kiegyezs utni Magyarorszg els miniszterelnknek egyemeletes szlhza.
Az plet az Andrssyaktl ksbb a grf Szchenyi-csald, majd Maldeghen Lajos nmet birodalmi grf tulajdonba kerlt.
A mlt szzadban a palota fldszinti rszn Kassa legkedveltebb kvhza mkdtt. Magas-Ttrai pihenst megszaktva, 1910 szeptemberben Ady Endre itt rdekldtt a vros sznhzi letrl s sajtjrl. Adynak ez volt az egyetlen kassai tja. A kvhz helyn ma cukrszda mkdik.
Ferenc-rendiek temploma
Ferenc-rendiek temploma A XIV. szzad vgn plt. Jelenlegi stlusa barokk-copf. Ht kpolnja van. Az 1707. vi orszggylskor II. Rkczi Ferenc itt vgezte reggeli jtatossgt.
forrs: osszefogas.lapunk.hu
holmi